24. Pine
<<<ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ        ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ            ΕΠΟΜΕΝΟ>>>   

Pine

24. Pine - Πεύκο:
Ενοχές για τα λάθη του

Χαρακτηριστικά:
- Νοιώθω ένοχος.
- Εύκολα νοιώθω ενοχές.
- Ποτέ δεν νοιώθω αρκετά καλός / αρκετά
  εντάξει.
- Τα βάζω συνέχεια με τον εαυτό μου.
- Δυσκολεύομαι να διεκδικήσω τα
  δικαιώματα μου.
- Προτιμώ πάντα να προσφέρω περισσότερα
  από όσα ζητάω, για να είμαι σίγουρος/η ότι
  δεν ζητάω πάρα πολλά.
- Αισθάνομαι συχνά ότι έχω ενοχές. 
- Ζητάω χαμηλές αμοιβές για την εργασία 
  μου / δυσκολεύομαι να ζητήσω αμοιβή για τις υπηρεσίες 
  μου.
- Έχω την τάση να απολογούμαι / να νοιώθω σαν να πρέπει να 
   απολογηθώ όποτε δεν πηγαίνει κάτι καλά στο περιβάλλον μου.
- Αισθάνομαι ότι δεν είμαι άξιος/α και ότι είμαι κατώτερος/η των 
  άλλων.
- Ρίχνω την ευθύνη στον εαυτό μου όταν γίνεται κάποιο λάθος, είτε
  στη προσωπική μου ζωή, είτε στη δουλειά μου. 

Κατηγορεί τον εαυτό του, ενοχή, αποθάρρυνση.
Για εκείνους που επικρίνουν τον εαυτό τους. Ακόμη κι όταν πετυχαίνουν σκέπτονται ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά πράγματα ακόμη καλύτερα και ποτέ δεν μένουν ικανοποιημένοι με τις προσπάθειες τους ή με τα αποτελέ­σματα τους. Δουλεύουν σκληρά και υποφέρουν πολύ για τα λάθη που δήθεν κάνουν. Όταν μερικές φορές γίνεται ένα λάθος από υπαιτιότητα κάποιου άλλου, παίρνουν εκείνοι την ευθύνη γι’ αυτό και το αποδίδουν στον εαυτό τους.

24. Pine 2

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επικρίνουν τον εαυτό τους για πράγ­ματα που διέπραξαν στο παρελθόν. Νοιώθουν υπεύθυνοι για τούτο και για κείνο, χάνουν το θάρρος τους και πέφτουν σε απόγνωση γιατί δεν καταφέρνουν να φθάσουν το ιδανικό τους, να μην κάνουν δηλαδή κανένα λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν κατά κανόνα σκληρά κι όταν μετά εξαντλούνται ή αρρω­σταίνουν, επιρρίπτουν πάλι την ευθύνη στον εαυτό τους κι έχουν πρόσθετα συναισθήματα ενοχής, γιατί τότε δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν όλα αυτά που νομίζουν πως θα έπρεπε να διεκπεραιώσουν. 

24pine

Δικαιολογούνται συνεχώς για τα μικρά τους λάθη και παραλείψεις κι έχουν την τάση να φορτώνουν στον εαυτό τους την ενοχή για κάτι που έχουν διαπράξει οι άλλοι. Ο τύπος ΡΙΝΕ είναι το αντίθετο του τύπου WILLOW, που επιρρίπτει πιο πολύ τις ευθύνες στους άλλους και διαφέρει επίσης από τον τύπο ROCK WATER, που ναι μεν έχει την τάση να επιδιώκει την τελειότητα, αλλά μάλλον λόγω υπερηφάνειας και αυστηρότητας, παρά λόγω της υπερβολικής ταπείνωσης η οποία χαρακτηρίζει τον τύπο ΡΙΝΕ. 

24. Pine 1

Τις θετικές ιδιότητες αυτού του άνθους συναντάμε στους ανθρώπους που παραδέ­χονται τα λάθη τους χωρίς όμως να προσκολλώνται σ’ αυτά. Είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την προστασία άλλων ανθρώπων και να τους βοηθήσουν όπου χρειάζεται.

Για τα παιδιά:
Τα παιδιά PINE διακρίνονται από μια απολογητική προσωπικότητα, ζητάνε συχνά «συγνώμη» και ανησυχούν μήπως προκάλεσαν κάποιο ατυχές συμβάν. Τα παιδιά PINE κατηγορούν αμέσως τον εαυτό τους και αισθάνονται απελπιστικά ένοχα παρά την επιβεβαίωση ότι δεν είναι δικό τους το λάθος. Το ίαμα βοηθάει στην απελευθέρωση της ένοχης συνείδησης, ώστε να κατανοήσουν πως ό,τι πηγαίνει στραβά δεν είναι απαραίτητα και δικό τους λάθος.

<<<ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ        ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ        ΕΠΟΜΕΝΟ>>>   

images6
info@anthoiamata.gr © www.anthoiamata.gr 2013